Maso všech zvířat je přece stejné
Vyjádřete svůj názor
Anketa
Snědli byste psí/kočičí maso?
Reklama
Jsme na Facebooku

Historie konzumace psů a koček

Lidé rychle zapomínají a proto dnes převládá názor, že jedení psího a kočičího masa je barbarská praktika pocházející odněkud z východní Asie. Tato mylná představa se začala vyvíjet od konce druhé Světové války, kdy se konzumace psů a koček dostala do ústupu a postupně se v očích Evropanů z těchto zvířat stala jakási nedotknutelná nadzvířata. Podívejme se tedy jak to s konzumací  psů a koček bylo doopravdy.

Konzumace psího masa jako evropská tradice

Jak dokazují archeologické nálezy, psí maso se v Evropě konzumovalo odjakživa. Již první lidé rodu Homo Sapiens, kteří přišli na Starý kontinent využívaly psy (tehdy ještě spíše vlky) jako zdroj potravy. Důkazy pro tento jev jsou tak zjevné, že o tomto jevu napsal ve své knize Lovci Mamutů i Eduard Štorch. Psi byli samozřejmě konzumováni i v pozdějších obdobích. Hlavní příčiny pojídání jejich masa byly období hladomoru, kdy dokázali lidé spořádat doslova vše, co nebylo dostatečně rychlé, aby dokázalo utéct. Užívání potulných psů a koček jako jídla bylo také oblíbenou kratochvílí chudších obyvatel, kteří jimi zpestřovali jídelníček a nahrazovali tím poměrně drahé vepřové a hovězí maso. Doklady o této činnosti nám mohou poskytnout stopy po nástrojích na kostech a početné nálezy kosterních pozůstatků ve středověkých odpadních jímkách.

Konzumace psího masa se lidé nevzdali ani v průběhu 19. a 20. století. Zejména v průběhu Světových válek se mnohde lovilo téměř vše, co v sobě mělo maso, od drobných ptáku, holubů, potkanů, divoké zvěře až po psi a kočky. Ještě v roce 1910 bylo v Paříži prodáváno psí maso v řeznictví. O prodávání psů „do guláše“ se dočtete také v příbězích Dobrého vojáka Švejka. Kromě čisté konzumace masa se také věřilo, že psí sádlo má léčivé účinky a pomáhá při problémech s plícemi. V Československu byli psi a kočky vyřazeni ze seznamu jatečních zvířat až ve třicátých letech 20. století.

V dnešní době se tato tradice poměrně široce udržuje již pouze ve Švýcarsku. Švýcaři si své psy chovají sami a na porážku si volají řezníka, či jej zastřelí sami. Oblíbeným receptem je uzené stehno v bylinkové marinádě.

Je nutné podotknout, že konzumace kočičího masa není tak častá jako u psů, pravděpodobně je to dáno nižší výtěžností masa a celkově menší velikostí oproti většině psích plemen.

Psí maso v jiných kulturách

V Asii je konzumace psího masa poměrně častá a oblíbená.

V Asii je konzumace psího masa poměrně častá a oblíbená.

Asi nejznámějším místem konzumace psího masa je východní Asie. Státy jako Korea, Čína a Vietnam jsou v současnosti největšími konzumenty psího masa na Světě. Číňané a Korejci považují psí maso za pochoutku a přisuzují mu magickou a léčivou moc. V těchto zemích se pro chov psů využívají speciální jateční plemena chovaná na farmách. Maso těchto psů je poměrně drahé, má nasládlou chuť a je konzumováno většinou jen při speciálních událostech. V současnosti je tato tisíciletá tradice pomalu vytlačována ochránci přírody.

Dalším, dnes již zapomenutým místem konzumace psího masa, je oblast severní Ameriky. Některé Indiánské kmeny se také živily psím masem.

Zajímavé odkazy:

Konzumace psů ve Švýcarsku

Článek na Wikipedii 

První Česká psí kuchařka

Jíst psí maso není trestné

 

1 komentář u Historie konzumace psů a koček

Napsat komentář k WM Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>